משרד הבריאות הודיע: יצוא קנאביס מתחיל; הנחות למטופלים

משרד הבריאות הודיע כי יחל לנפק היתרי ייצוא קנאביס לחו"ל, במסגרת פיילוט שיימשך 3 חודשים עם 9 חברות. תמורת הייצוא יציעו החברות כ-60 מוצרים סה"כ, רובם לא פופולריים, שיימכרו בעד 140 ש"ח לאריזה.

משרד הבריאות הודיע לפני שעה קלה על אישור סופי שיינתן כבר החל מהשבוע לחברות הקנאביס להתחיל לייצא, כפי שנחשף לראשונה במגזין קנאביס בסוף השבוע. את ההודעה, תחת הכותרת “סבסוד תמורת ייצוא”, פירסם סגן שר הבריאות יואב קיש, האמון מטעם הממשלה על תיקון הליקויים ברפורמת הקנאביס הרפואי.

את הבעיה המרכזית של המטופלים בישראל, עליית המחירים החדה, ינסה קיש לפתור באמצעות פיילוט שיימשך 3 חודשים, ובמהלכו חברות הקנאביס שישתתפו בפיילוט יציעו הנחה משמעותית על חלק ממוצריהן בישראל תמורת היתר ייצוא. עם זאת, משרד הבריאות לא דורש מהחברות לספק סטנדרט מינימום כלשהו של כמות, מינון או איכות.

יואב קיש (צילום: דוברות הכנסת - עדינה ולמן)
סגן שר הבריאות יואב קיש (צילום: דוברות הכנסת – עדינה ולמן)

כפי שחשפנו כבר, על פי המודל החדש, במסגרת הפיילוט תצענה החברות מגוון של מינימום שני מוצרים בהנחה, מתוך אלה שנמכרים היום בישראל, שישווקו בעבור 140 ש”ח לאריזה של 10 ג’. הוריהם של נערים וילדים מתחת לגיל 21, בעיקר כאלה עם אוטיזם או אפילפסיה, ישלמו 99 ש”ח בלבד עבור בקבוק שמן.

מבדיקת מגזין קנאביס עולה כי רוב המוצרים שיוצעו למכירה בזול במסגרת הפיילוט, הם מהמינונים הנמוכים ביותר, כאלה שכמעט ולא נמכרים, או כאלה שבכל מקרה עתידים לפוג תוקף בקרוב אם לא יימכרו. מדובר ברוב של זנים מקטגוריות כמו T10/C2 ורק מיעוט שלהם מקטגוריית T20/C4 המבוקשת ע”י 80% מהמטופלים.

על פי הודעת משרד הבריאות ישנם מעל 60 מוצרים שישתתפו בפיילוט (ראו כאן, PDF) יש לציין שכל חברה חתמה על הפצת מוצרי ההנחה עם מס’ מועט של בתי מרקחת והם לא יהיו זמינים בכולם לפחות בשלב ראשון.

כפי שניתן להבחין ברשימה, מדובר במוצרים שאינם בראש מצעדי המכירות. בשיחה עם מגזין קנאביס מודים חלק מהיצרנים כי אכן מדובר בסחורה שהיא למעשה שאריות. חלקם אף מעריכים כי למרות ההנחה על מוצרים אלה, המטופלים לא ירכשו אותם, מכיוון שמורגלים ומעדיפים מוצרים אחרים במינונים אחרים.

מדובר לכאורה בהנחה משמעותית ביותר, של עד כ-50%, אך כאמור, מדובר בזנים ומוצרים שלא בהכרח נמצאים היום בשימוש נפוץ, מה שמוביל מטופלים להתלונן כי לא מדובר בפתרון מהותי. עמותת אהב”ה למשל, העוסקת בסיוע לילדים עם אוטיזם, מסרה כי “מדובר בפגיעה ברצף הטיפולי של הילדים, זו שערורייה והתנערות מאחריות”.

נכון לעתה, 2 מהחברות לפחות, ‘בזלת’ ו’פארמוקן’, סירבו להשתתף בפיילוט. לפחות 9 אחרות, כולל תיקון עולם, פנאקסיה, יוניבו, BOL, בטר, טוגדר, קנדוק, מדיקיין, שיח, הסכימו. לטענת חלק מהמסרבים, הם לא מעוניינים להשתתף במה שהם מכנים “זריקת שאריות קנאביס על המטופלים”. 

https://www.facebook.com/kisch.yoav/posts/2930794883818091
דבריו של סגן השר קיש הערב עם הכרזה על השקת תכנית “ייצוא תמורת סבסוד”

למרות ההודעה המשמעותית על אישור ייצוא קנאביס מישראל, והזינוק הצפוי בשווי מניות החברות בבורסה בהתאם, ישנם בשוק העולמי מעט מאוד יעדים לשלוח אליהם קנאביס, ודאי כאשר מדובר בתפרחות, ועוד יותר כשמדובר בשוק האירופי. קנדה למשל כלל לא מאשרת יבוא. כן סביר שחלק מהחברות תחלנה בייצוא של שמני קנאביס.

חלק מהחברות הבורסאיות, שדיווחו למשקיעים על הסכמים למכירת טונות רבות של תפרחות קנאביס לייצוא, יצטרכו כעת להוכיח שהן גם עומדות במילתן. ללא תקנים מתאימים, ולקראת פיזור צפוי של הממשלה בחודשים הקרובים לקראת בחירות במארס 2021, סביר שייקח זמן עד שיחל ייצוא אמיתי, מסחרי ומסודר, של קנאביס לחו”ל.

סיבה נוספת לקושי לייצא הוא תקני הייצור הישראליים לקנאביס (IMC-GMP), שהומצאו על ידי לנדשפט, אינם תואמים את תקני הייצור האירופאיים (EU-GMP). “ללא הכרה הדדית בין התקנים, לא באמת יהיה ייצוא,” מסבירים גורמים בענף. לצד זאת צריכות החברות להיעזר בשירותי עיקור (הקרנה) של מכון שור-ואן, הנטול תקן זה.

כך למשל חברת BOL מחזיקה כבר בהיתר ייצוא בתקן EU-GMP, אך רק עבור API, כלומר מולקולות, ולא תפרחות. חברת פנאקסיה, שהוסמכה בתקן EU-GMP על ידי חברה ממלטה, יכולה על פי התקן לייצא רק תפזורת (Bulk) ולא מוצר מוגמר, בעוד החלטת הממשלה מתירה ייצוא של מוצר מוגמר בלבד.

בגלל סיבות אלו, חלק מהעוסקים בענף מתעקשים שמדובר בניסיון להציג הצלחה ועמידה בהבטחות, ולא בפתרון אמיתי. “אני לא בטוח מתי באמת נוכל לייצא, לא נתנו לנו עדיין את האישור,” מבהיר אחד מהם. מנגד, במשרד הבריאות מתעקשים כי מדובר בהתחלה, שעד תום הפיילוט בעוד כשלושה חודשים, כבר תביא לשינוי מהותי יותר.

כזכור, ייצוא קנאביס לחו”ל אושר כבר על ידי ממשלת ישראל לפני כשנתיים, אך ההליך התעכב בגלל מערכות בחירות חוזרות וכן בגלל שלל ליקויים ברפורמה שניסח האחראי על התחום מזה כ-7 שנים, מנהל היק”ר יובל לנדשפט. במקום זאת, השוק המקומי סבל ממחסור חמור, במיוחד בקטגוריית T20/C4, ובהתאם מעליית מחירים חדה.

במקום לייצא לחו”ל, ישראל הפכה במהלך שנת 2020, ליבואנית הקנאביס המובילה בעולם, כשמעל 10 טון קנאביס הציפו את השוק והביאו לכך שסחורה מקומית נותרה ללא קונים, ועומדת לפוג תוקף. חברות בענף, שמזהירות כי עודף זה צפוי להביא לקריסה של חלק מהן, מודות שהפיילוט החדש מסייע להן “להיפטר” מסחורה.

מטופל ותיק מסר למגזין כי להבנתו “הפיילוט יכול לעזור לנזקקים אבל זה לא פתרון אמיתי כי רוב הזנים הניתנים בהנחה במסגרת הפיילוט הם כאלה שלא משתמשים בהם. “מה אם הזן שאני מטופל לא במסגרת ההנחה? אז זה לא עוזר לי, והרבה מטופלים כמוני. נמתין ונראה איזה מוצרים יוצעו בזול, לכמה זמן, ואם בכלל”.

על רקע זה עומל סגן שר הבריאות קיש, שזכה זה מכבר לכינוי “שר הקנאביס”, על תיקון פקודת הסמים כך שיוחרגו ממנה כל רכיבי הקנאביס שאינם THC. הטיוטה נמצאת בשלבי ניסוח אחרונים ולדברי גורמים במשרד אמורה להיות מוגשת לאישור כבר בחודש הבא. במקרה שתאושר בנוסח הקיים, יתאפשרו גידול המפ ופתיחת שוק CBD חוקי.

שר הבריאות יולי אדלשטיין: “אחרי שצרכני הקנאביס הרפואי נאלצו לשלם סכומי עתק בשביל התרופה, אני שמח שהתחלנו בהליך הוזלת המוצר. עוד עבודה רבה נדרשת להנגיש ולהפחית את המחיר גם לאחר תקופת הפיילוט ונעשה זאת. אני מודה לסגן השר יואב קיש על עבודתו החשובה במהלך”.

סגן שר הבריאות, חה”כ יואב קיש: “אני שמח לבשר על צעד משמעותי שיקל על ציבור המטופלים באופן מיידי בנושא המחיר שהוא הדחוף ביותר. מדובר במהלך נסיוני לשלשה חודשים שיספק הוזלת מחיר מיידית עם אספקת מלאי רציפה תוך פתיחת שוק הייצוא לחברות הקנביס במדינת ישראל. הצלחת המהלך וחובת ההוכחה תלויה ביצרנים. במידה והמלאים והמחירים הנמוכים ישמרו כך גם תישמר יכולת הייצוא לאחר הפיילוט”.

רמי לוי, מנהל פעילות ישראל בקנדוק, מסר היום: “קנדוק חרתה על דגלה לספק מוצרי קנאביס רפואיים באיכות הגבוהה ביותר לקהל המטופלים בישראל ובעולם. אנחנו מברכים על המתווה שהוביל סגן השר קיש בשיתוף היק”ר והחברות בענף להורדת המחירים למטופלים. פתיחת שערי הייצוא ומימוש ההסכמים האסטרטגיים הבלעדיים של קנדוק עם החברות המובילות בעולם יאפשרו לחברה להנגיש ולסבסד את מוצרי הקנאביס הרפואי האיכותיים של החברה במחירים נוחים לטובת קהל המטופלים בישראל. זהו עוד צעד משמעותי בהכרה של הקנאביס הרפואי כתרופה מרכזית אולם בכדי לאפשר לחברות המובילות לעמוד במשימה לשיפור איכות חייהם של עשרות אלפי מטופלי הקנאביס הרפאי בישראל ביניהם חולים אונקולוגיים, צעירים אפילפטיים ועל הספקטרום האוטיסטי, הזכאים להכרה ולסבסוד מלא בדומה לכל תרופה אחרת – נדרשת הכרה מלאה גם על ידי הגורמים המממנים ביניהם משרד האוצר וקופות החולים”.

אבינועם ספיר, מנכ”ל תיקון עולם-קנביט, מסר: “אנו מברכים על המהלך של סגן השר קיש, להפחתת המחירים והנגשת המוצרים למטופלים, שכן קנאביס רפואי הוא תרופה לכל דבר ועניין, אשר הוכח במחקרים כמשנה חיים. אין ספק, כי במסגרת המהלך הכולל לטובת המטופלים, המלווה בכניסה לפיילוט הייצוא של משרד הבריאות, ישנה הזדמנות גדולה למימוש הפוטנציאל הכלכלי האדיר בעסקאות בינלאומיות של הענף ושל התעשייה הישראלית, במיוחד בימי משבר אלה. במקביל, אנו ממשיכים בקריאתנו למשרד הבריאות להוביל מהלך גם בתחום הביטוחים הפרטיים (שב”ן), להכרה ומימון של קנאביס רפואי עבור אוכלוסיות רגישות, דוגמת הילדים האוטיסטים והאפילפטים, וזאת על מנת שניתן יהיה להמשיך לייצר עבורם שמנים ייחודיים בריכוז גבוה.”

מנכ”ל קבוצת בזלת, מאיר אריאל: “כיצרנית הקנאביס הרפואי הגדולה בישראל, קבוצת בזלת מחויבת לאיכות המוצרים הגבוהה ביותר על פי הדרישות הכי מחמירות. לצערנו, המהלך הפופוליסטי הנ”ל עלול להוביל לאספקת חומרים באיכות ירודה. לא ניתן יד להולכת שולל של המטופלים ולא נהיה מוכנים ליצור מפחי נפש בקרבם בשל הבטחות שלא ניתן לעמוד בהן. באשר לייצוא, אנו לא רואים את ההבטחה מתקיימת מאחר שהנושא כלל לא בסמכות משרד הבריאות בעוד שהגורמים המקצועיים אשר כן אמונים על הדבר – מתנגדים לו בכל תוקף”.

מנכ”ל חברת פארמוקן, גיל חובש: “לצערנו, מדובר ביוזמה שאינה ישימה כלכלית ועשויה לפגוע במטופלים שלא ייהנו מאיכות מוצרים ראויה. אנו בהחלט תומכים במהלכים אשר יורידו את מחירי הקנאביס הרפואי למטופלים בישראל, דוגמת ניסיונו של סגן שר הבריאות, יואב קיש לבקש את סבסוד מוצרי הקנאביס ממשרד האוצר, אך מהלך זה נענה בשלילה. אנו סבורים, כי אין לאישור ייצוא מקומי יכולת להבטיח ייצוא בפועל עבור החברות הישראליות, כיוון שהדברים אינם תלויים רק ברגולטור המקומי, אלא באישורי רישום המוצרים ועמידה בתנאי הרגולציה של מדינות היעד לייצוא. בנוסף, לא סביר שחברות ישראליות יצליחו להנות באופן משמעותי מחלון הייצוא הקצר העומד לרשותן בתקופת פיילוט, כדי לכסות על מכירות במחירי הפסד בשוק המקומי”.

ד”ר דדי סגל, מנכ”ל פנאקסיה: “אנו מברכים את משרד הבריאות ואת סגן השר יואב קיש על צעד נוסף לקראת פתיחת שערי ישראל לייצוא קנאביס רפואי. מדובר בבשורה למשק הישראלי כולו, לחברות הפועלות בו ואף לציבור המטופלים בישראל שיזכה בעקבות כך לנגישות גבוהה יותר למוצרים איכותיים במחירים מסובסדים. היכולת לסבסד את מחיריהם של מוצרים נבחרים נובעת, בין היתר, מהרחבת פעילותנו לשווקים נוספים מחוץ לישראל והגדלת המכירות בהתאם. כיצרנית הקנאביס הגדולה בישראל, אנו תומכים בכל מהלך שמטרתו לסייע ולהקל על המטופלים, וכך נעשה גם בהמשך.”

הסתדרות הרוקחים מסרה כי “בתי המרחקת הינם חוליה חשובה בתהליך המבורך שמוביל סגן השר, יואב קיש, במטרה להוזיל את מחירי הקנאביס עבור המטופלים. הסכמנו ברצון רב לתת כתף, ולהכנס מתחת לאלונקה, במיוחד לאור המצב החריג והרגיש שקורה במדינה והעולם כולו. אנו מקווים כי הפיילוט הנוכחי יעבור בהצלחה, ויהפוך להיות לחלק בלתי נפרד מהרפורמה כולה. בנוסף לכך אנו בטוחים כי סגן השר רואה ומבין את החשיבות של מכירת הקנאביס הרפואי, ושאר התרופות, בבית מרקחת בלבד, ובו זמנית להצליח להוריד את המחירים. אנו מקווים שלא יווצר בעתיד תקדים מסוכן בו תתאפשר מכירה של תרופות מחוץ לבתי מרקחת, ושלא בידי רוקח, לכל הגורמים ברור שבריאות הציבור אינה הפקר וחשוב כי בריאות המטופלים לא תפגע, גם לא משיקולים כלכליים”.

המשך קריאה
Back to top button
x
Close

אופס!

אנא בטלו את חוסם הפרסומות כדי לצפות בתוכן באתר